Zorgtech

19 mei 2017 - 1 minuutlezen

Technologie heeft doorgaans het imago koud te zijn. Metaal, draden, geen ziel, geen kloppend hart maar microprocessoren.
Dat technologie ontegenzeggelijk een warme kant heeft, bewijzen nieuwe innovaties als de CRDL en de Tovertafel. Dit zijn instrumenten die in de ouderenzorg worden gebruikt om mensen die lijden aan dementie uit hun isolement te halen.
Een CRDL ziet eruit als een houten rugbybal, voorzien van sensoren. Als een zorgverlener en cliënt beiden een hand op het apparaat leggen, klinkt er bij aanraking muzikale geluiden. Zorgcliënten kunnen hierop vanuit hun isolement reageren en zo contact maken met de zorgverlener.
De Tovertafel is een soortgelijke technische innovatie. Van bovenaf op een tafel geprojecteerde beelden – bloemen, vlinders, goudvissen – veranderen bij aanraking van grootte en richting. Ook hierbij klinken muzikale geluiden.
Het is te verwachten dat in de ouderenzorg veel meer van dit soort innovaties zullen plaatsvinden. Mooie ontwikkelingen, bijzonder ook om te kunnen filmen in een zorghuis van Brentano in Amstelveen.

Deel dit bericht: